Overleven op straat

De Buitenwereld Bart Postma

Als student kom je maar met een beperkte kring mensen in aanraking. De meeste mensen uit je vriendenkring zijn waarschijnlijk autochtone, hoogopgeleide Nederlanders, en vaak ook nog met vergelijkbare interesses. In De Buitenwereld wil Intensief Magazine een ander deel van de samenleving belichten. Deze maand: een bezoek aan dak- en thuislozenopvang ‘Open Hof’.

Met name in de grote steden van Nederland komen mensen regelmatig in aanraking met dak- en thuislozen. Een wat slordig uitziende vrouw, al haar bezittingen in twee plastic tassen gepropt, slentert over straat en vraagt voorbijgangers om wat kleingeld. Iemand verkoopt de Straatkrant voor de ingang van de Albert Heijn. En bij het station zit een man dag en nacht te bedelen. Een bezoek aan het opvanghuis Open Hof, gelegen aan de Groningse grachten in Spilsluizen, leert dat Groningen ook genoeg dak- en thuislozen kent.

Kleine succesjes
“Het is voor mij moeilijk om lange tijd binnen te zijn”, aldus de dakloze straatmuzikant Noa. “Dan komen de muren op me af en moet ik gewoon naar buiten toe.” Sinds het overlijden van zijn moeder zo’n zeven jaar terug beklemt het hem om langer dan een halve dag binnenshuis te verblijven. Sindsdien slaapt Noa vier tot vijf nachten per week in de buitenlucht. “De redenen waarom mensen dakloos zijn komen vaak overeen”, verklaart Lonneke Wedda, werkzaam als vrijwilligerscoƶrdinator bij de Open Hof. “Ze hebben een slechte jeugd gehad, kampen met een laag zelfbeeld en alles in hun leven lijkt te mislukken. Hier komt vaak nog eens een verslaving aan alcohol of drugs bij.”


...

Het gehele artikel is alleen te lezen in de papieren editie van Intensief Magazine. Abonnee worden?