Pleidooi voor pluralisme

Steen in de vijver - Andy Sanders


In de discussies rondom de islam wordt religie zowel door de seculiere als de religieuze betrokkenen neergezet als een systeem van beweringen en uitspraken. Om de interreligieuze communicatie echter vruchtbaar te laten zijn, zou men religie beter kunnen beschouwen als een praktijk die mensen zingeving biedt.

De komst van aanzienlijke aantallen nieuwkomers van islamitische huize en hun sociaal-economische en culturele inburgering in de Nederlandse samenleving, heeft de publieke aandacht voor religie – in het bijzonder natuurlijk voor de islam - doen toenemen. Sommigen van de deelnemende columnisten, publicisten en politici blijven onophoudelijk waarschuwen hoe gevaarlijk, ondemocratisch, vrouwonvriendelijk en fundamentalistisch de islam is. Anderen wijzen juist op zijn vredelievende, potentieel democratische, vrouwvriendelijke en verrijkende kanten. Een derde groep houdt zich wat afzijdig van het aanvallen of verdedigen, maar draagt relevante informatie aan of probeert anderszins matigend of bemiddelend op te treden. Enkelen zien wegens bedreiging af van verdere deelname aan het debat.

Wie zijn nu eigenlijk de spelers van dit spel, wat is hun achtergrond en hoe representeren zij religie? De ideologische en religieuze herkomst van de deelnemers aan het Nederlandse debat is zeer divers: atheïsten en gelovigen, socialisten en liberalen, multiculturalisten en fundamentalisten in alle soorten en maten en alles wat daar tussenin zit. Om het ...

De volledige versie van dit artikel is alleen te lezen in de papieren editie van Intensief Magazine Abonnee worden?