Gods kruimels: op water en brood



Te gast bij de mormonen
Tekst | Maaike Graaff & Judith van der Wel
Koopzondag. Wat is er dan mooier dan een dagje reli-shoppen? Met rokje [tot over de knie – red.] welteverstaan, want we zijn op een speciale missie. De komende maanden besteden we in Intensief Magazine aandacht aan de kleinere kerkgemeenschappen. Deze maand in Gods kruimels: de mormonen.

“Eerst wilde ik het hebben over loverboys of msn-pesten, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor het onderwerp alcohol”, begint een van de vrouwen in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Wellicht geen onderwerpen die je direct zou associëren met de mormonen, de leden van deze kerk. Toch bespreken zij iedere zondag een maatschappelijk onderwerp.

Tijdens deze bijeenkomsten zitten de mannen (broeders) en vrouwen (zusters) van elkaar gescheiden. Het thema alcohol is een belangrijk thema voor de mormonen, omdat zij volgens hun leer geen genotsmiddelen mogen gebruiken. Dit betekent: geen koffie, thee, alcohol, tabak en drugs. Enkele zusters hebben dan ook nooit alcohol geproefd, maar “het schijnt heel lekker te zijn”. Anderen hebben wel gedronken voor zij lid werden van de kerk, maar sindsdien laten zij moeiteloos de fles staan.

Iemand zegt: “Ik ben gelukkig in de kerk en daarom is het voor mij geen probleem om van de alcohol af te blijven.” Niettemin botsen de regels met de gangbare maatschappelijke ideeën. Zij roepen dan ook praktische vragen op, bijvoorbeeld of je alcohol mag gebruiken bij het koken. Even ontstaat hierover verwarring. “Ja”, zeggen sommigen, “na tien minuten is de alcohol vervlogen.”

________________________________________________________
Sommige artikelen zijn online alleen beschikbaar voor betalende abonnees. Bent u geinteresseerd in een abonnement op Intensief magazine, neem dan contact met ons op.