Illustere figuren


Opinie / Dietha Koster


Lady Gaga, Rihanna en Beyonce: pioniers van een New World Order? Of publiciteitsbeluste poppen van de muziekindustrie? Een kritische blik op een complottheorie.
Amerikanen houden van extremen. Extreme make-overs, extreem grote huizen (met extreem hoge hypotheken), extreem veel overgewicht en extreme sterverering. De massa hangt aan de roodgeverfde lippen van figuren als Lady Gaga, Rihanna en Beyonce. Amerikaanse complottheoretici geloven dat de Illuminati daar dankbaar gebruik van maken, in aanloop op een greep naar de wereldheerschappij.

Verlichte zielen
In 1776 werd in het Duitse Bavaria de Orde van de Illuminati gesticht. De Illuminati, wat letterlijk ‘de verlichten’ betekent, bestonden uit vrijdenkers, invloedrijke intellectuelen en progressieve politici. Onder leiding van Adam Weishaupt richtte dit genootschap zich op reformatie van de kerk, emancipatie van de burgerij en politieke hervormingen. Dit schoot in het verkeerde keelgat van de gevestigde orde: in 1784 verbood Karel Theodoor van Beieren alle geheime genootschappen. Weishaupt vluchtte, alle documenten werden in beslag genomen en gepubliceerd en de Illuminati vielen uiteen.
De ‘Orde der Volmaakbaren’ had takken in de meeste landen van Europa. Tegen de tijd dat de organisatie werd verboden waren er zo’n 2000 leden, en niet de minste: onder andere Johann Wolfgang von Goethe en Johann Gottfried Herder hadden zich aangesloten. De structuur van het genootschap had veel weg van die van de vrijmetselarij. Er was een strenge hiërarchie binnen de groep, met klassen waarbinnen men geacht werd te gehoorzamen aan superieuren.
Sinds het uiteenvallen van de Orde der Volmaakbaren, is de geest van de Illuminati rond blijven waren en wordt door sommigen zelfs levend gewaand. In 1787 verschenen verschillende werken die beweerden dat de Illuminati hadden overleefd en achter de Franse Revolutie zaten. Deze werken vonden hun weg naar de Verenigde Staten, waar zij stof boden (en deden opwaaien) voor meer (complot)theorieën tot op de dag van vandaag.

New World Order
Één zo’n hedendaagse theorie stelt dat de Illuminati hun macht nu uitoefenen als een ‘schaduwregering’, die achter het politieke toneel alle touwtjes in handen heeft. En niet alleen op nationaal niveau, ze zouden beslissende invloed hebben op grote gebeurtenissen in de wereldpolitiek door machtige figuren, infiltranten in regeringen en bedrijven, op de juiste posities te plaatsen.

In het verlengde hiervan, denken sommigen dat de Illuminati tevens het kwade meesterbrein zijn achter een greep naar de wereldmacht:  zij zouden een New World Order willen stichten. De grootste doemdenkers trekken de lijn nog verder en vermoeden dat, door hun hang naar totale macht, de Illuminati de komst van de Antichrist en het einde van de wereld zullen bespoedigen, of zelfs in opdracht van de Antichrist handelen.

Enkele organisaties staan hoog op de verdachtenlijst van deze desperado’s. Sommigen speculeren dat het geheime
Skull and Bones-genootschap aan de Yale-universiteit, waar onder meer beide presidenten Bush lid van waren, een incarnatie van de historische Beierse Illuminati is. Anderen geloven dat enkele rijke en bekende joodse bankiersfamilies de hedendaagse Illuminati zijn.

Haken en ogen
Al dat gespeculeer zet geen zoden aan de dijk, zou elke nuchtere ziel zeggen. Complottheoretici zouden antwoorden dat er wel degelijk concrete sporen van de hedendaagse Illuminati te vinden zijn. Het genootschap zou haar ideeëngoed verspreiden via bepaalde symbolen en verkapte boodschappen, die zich via logo’s, computerspellen,videoclips en teksten in ons onbewuste nestelen. Beyonce, Rihanna en Lady Gaga zouden in dit licht in dienst staan van de Illuminatie: ze zijn gretige afnemers van Illuminatie symboliek.

Lady Gaga is grootverbruiker. Uit uigebreide analyses van haar videoclips op het net, blijkt dat het ‘alziende oog’, een oud Egyptisch symbool, favoriet is. De God Horus, zoon van Osiris en Isis, had een wit oog, de rechter, die staat voor de zon en een donkere kijker, die de maan representeert. Hij verloor dit donkere linkeroog in een gevecht met zijn verdorven broer Seth, die Osiris had vermoord. Het oog werd door magie weer tot leven gewekt en leidde tot de wedergeboorte van Osiris in de onderwereld. Het bedekken van het linkeroog, is een gebruik dat in vele occulte genootschappen wordt gehanteerd.

Ook Gaga verstopt om de haverklap een oog achter haar hand om met het andere exemplaar semi-diepzinnig de camera in te kijken, terwijl haar achtergronddansers, voorzien van alziend ogende kleding, vrolijk om haar heen dansen. Daarnaast is ze verscheidene keren te zien met een getekend oog op haar hand, wat verwijst naar ‘de hand van Fatima’. Een Arabisch teken, dat wordt gebruikt ter bescherming voor de verderfelijke krachten van het ‘kwade oog’.
Gaga is echter niet de enige die gebruik maakt van Illuminati symbolen. Ook Beyonce, Rihanna en zelfs Madonna kijken niet op van een verdwaald ‘alziend oog’ op hun kledij of in de achtergrond van hun videoclips. Een ander beeld waar de dames zich ook graag van bedienen is Baphomet, een satanisch figuur, die half bok, half man is. Getooid met horens en bedekt met sieraden  waarin dit figuur is verwerkt dartelen de popprinsessen onze huiskamer binnen .

Het ‘alziend oog’ en de Baphomet zijn echter nog maar een kleine greep uit de benutte symbolische beelden. Andere veelgebruikte figuren die zich een weg banen over het beeldscherm zijn davidssterren, kruizen, de duivelse cijfers 666 en de bliksemschichten waar Lady Gaga zich zo graag mee beschildert.

Helemaal gaga?
Of dit pad bezaaid met symboliek leidt naar de Illuminati is echter de vraag. Doemdenkers en paranoïde complottheoretici zien de New World Order al aantreden om de wereld in haar macht te nemen, maar feitelijk is er weinig noodzaak tot onrust. Want, aannemend dat de Illuminati werkelijk actief zijn, waarom zouden zij zich behelpen met al deze duistere, satanische symbolen? Het is niet bepaald waarschijnlijk dat de Illuminati een rechtstreeks lijntje met de Antichrist hebben en daarbij had de van oorsprong Verlichte groep niets van doen met satanisme.

En wat zou dat herhaaldelijk gestaar van alziende ogen en Baphomets nu eigenlijk voor invloed op ons moeten hebben? Zou het ons het gevoel van ‘big brother is watching you’ moeten geven en angst in moeten boezemen? Die truc mag eeuwen geleden hebben gewerkt, maar met het oog op de hedendaagse, geseculariseerde, mondige burger die voor zichzelf kan denken lijkt het aanpraten van angst geen hele slimme strategie om de complete wereldbevolking aan je gezag te onderwerpen. Daar zullen de Illuminati toch wat grote geschut voor uit de kast moeten halen.

Of zij dit geschut in Lady Gaga  en consorten hebben gevonden is dus erg weifelachtig. Het ligt er ook allemaal wel heel erg dik bovenop, met al die ogen en duivelshorens die van alle kanten het beeldscherm in komen rollen. In Rihanna’s nieuwste videoclip S&M vliegt er op een geven moment zelfs de zinssnede ‘princess of the Illuminati’ door het beeld. Het heeft er alle schijn van dat de muziekindustrie slim inspeelt op alle speculatie. Door hierin mee te gaan en hier en daar een welgeplaatst kwaad oogje in videoclips te monteren,  zijn ze verzekerd van een hele bulk free publicity en een zweem van aantrekkelijk mysterie rond hun popsterren. De frontladies werken natuurlijk graag mee aan deze slimme strategie: ze zijn zo gaga nog niet.

Het laatste woord is hier echter nog niet over gesproken. Op fora woedden discussies hevig voort en dit debat zal blijven voortduren, zolang men bevestiging van de theorie wíl zien en naar symbolen zoekt (want dan zul je ze ongetwijfeld vinden, waar dan ook). Desondanks is er één ding zeker: het kan geen kwaad kan om scherp te blijven kijken.