‘Waar vandaan?’ als basis voor ‘Waar naar toe?’

Pastores | Geert Brusewitz

In deze jaargang van Intensief Magazine zullen de pastores van het GSp elk een van de Tien Geboden bespreken. Welk gebod spreekt hen het meeste aan en waarom? Zegt een gebod mis-schien meer dan op het eerste gezicht lijkt? Deze maand Geert Brusewitz met een beschouwing op het Vijfde Gebod.

Exodus 20 vers 12: Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal.

Er is geen gebod dat voor mij zoveel oproept als het gebod vader en moeder te eren, of zoals het anders en moderner gezegd wordt: het woord, de aanwijzing ten leven om ouders te eerbiedigen. Belangrijk is dat godsdienst als geheel, en allerlei andere aanwijzingen vervat in de tien geboden, onderdeel worden van een cultuur en een beschaving, waarin ze hun plek in moraliteit en geweten krijgen, maar dat de verhouding tot degenen die je hebben voortgebracht tot een van de meest basale verhoudingen van het leven zelf behoort. Enerzijds natuurlijk ook verankerd in cultuur en gewoonte, anderzijds zeker een deel van onderbewustzijn, instinct en de biologie van ons mens-zijn.

Naast de morele consensus over een groot gedeelte van de tien geboden als systeem, dat leven mogelijk maakt door het geven van regels voor het menselijk verkeer met god en medemens, tref je rondom dit gebod vaak een grote diversiteit van gevoelens aan: liefde, genegenheid, dankbaarheid en respect, maar ook woede, verdriet over ontstane pijn, zelfs haat komen voor en niet zelden. De een ziet zijn ouders als de positieve basis van zijn mens-zijn, een ander kan daar veel meer moeite mee hebben, tot zelfs een ontkenning van het belang van zijn of haar ouders, omdat de relatie kapot is gemaakt door wat ouders deden! Ook een heel verschillende beleving van de vader of de moeder komt veel voor: de gevoelens kunnen erg uiteengaan.

(...)

De volledige versie van dit artikel is alleen te lezen in de papieren editie van Intensief Magazine. Abonnee worden?